Wat is er gaande

Er gaan heel wat vage artikelen en meningen rond in wat nu eigenlijk linkbuilding is en hoe dit gedaan behoort te worden. En er zijn nog altijd personen die beweren dat het hebben van linkbuilding niet nodig is.

Voor mij (Gregory) is er geen eigen belang om jou iets wijs te maken waarna ik geld verdien. Alle informatie die je op www.dtvseo.nl vindt is geheel onbaatzuchtig omdat ik simpelweg geen SEO of linkbuilding aanbied. Wil je een verwijzing naar iemand die zijn vak verstaat? Dat lijkt mij van wel, maar dan nog maak ik geen reclame voor een ander. De verwijzingen die je hier vindt zijn verdiend door expertise.

Gregory over linkbuilding
backlinks zijn nodig.

Maar eerst, zijn backlinks echt nodig?

Voor deze vraag dienen we eerst te kijken naar de werking van Google. Ik maak hierbij graag gebruik van een voorbeeld die we allemaal begrijpen. In weze werkt Google (en andere zoekmachines) in de basis niet anders dan hoe wij stemmen op een politieke partij. Hoe meer stemmen een partij krijgt, hoe machtiger deze wordt. Wat betekent dit? Hiermee bedoel ik uit te leggen dat hoe meer stemmen (backlinks) er naar een website/pagina gaan hoe belangrijker deze wordt bevonden, dus meer macht krijgt (een hogere ranking krijgt).

Maar dit is slechts de basis. Er schuilt meer achter dan alleen maar veel backlinks te hebben. Daarom stoppen we even met de vergelijking naar een politieke stemming, want dingen worden oneerlijk.

Niet elke backlink is even belangrijk. Dit wilt zeggen, dat een link op jouw buurvrouw haar 'nieuwtjes in de buurt' website minder belangrijk wordt bevonden dan bijvoorbeeld een link naar jouw website vanaf de Telegraaf.

Dan is het ook zaak om niet overal klakkeloos links aan te vragen, maar dat je gericht kijkt naar het onderwerp. Wat je wilt hebben is namelijk een overeenkomst / overlapping. Er moet dus een meerwaarde zijn vanaf een webpagina om een link naar jou te plaatsen. Bijvoorbeeld: Als jij een webwinkel hebt dat verhuisdozen verkoopt, dan wil je een link hebben vanaf een pagina dat gaat over verhuizen.

Maar dan zijn we er nog niet

De webpagina waar nu jouw backlink op staat, moet ook voorzien zijn van backlinks. We kijken dus eerst of het zin heeft om wel een backlink ergens aan te vragen. Er is namelijk sprake van een 'domino effect' of 'treintje'. Google heeft hiervoor de zogenoemde 'bots' ontwikkeld. Dit is als het ware een 'gluurder' die kijkt en begrijpt waar/hoe/waarvandaan/waarover deze linkbuilding gaat en stuurt die informatie door naar de database van Google om daar verder verwerkt te worden. Als die informatie door de molen is gegaan (door de algoritme) dan volgt hier een hogere waardering (ranking) uit, dus komt jouw website/pagina hoger in de Google resultaten.

Als we dit begrijpen, dan klinkt het best logisch toch?


Maar er zit een verschil in begrijpen en kunnen toepassen. Want dit is slechts het puntje van de ijsberg. Vanaf hier wordt het een stuk professioneler en komen er termen bij kijken. Er bestaan namelijk waardes die worden gemeten in een eenheid voor het aanduiden van 'linkjuice'. Om dit even simpel te verwoorden: je bent bekent met de eenheid in meters. Dankzij de waarde in meters begrijp je hoe groot of lang iets is. Maar kan je ook meer gaan berekenen bijvoorbeeld de inhoud (in kubieke meter) of langere afstanden zoals kilometer of zelfs lichtjaren.

Nuttige eenheden die bepalen het nut bij het aanvragen van een backlink zijn: DA - PA - TF - SPAM score
Vroeger hadden we alleen de eenheid PR (Page Rank) van Google (oprichter Larry Page) maar dit volstaat al lang niet meer.

Elke website en elke pagina is voorzien van al deze 'metrics'. Er schuilt een heuse formule/algoritme achter elke aanduiding. Zo wordt er niet alleen gekeken of een pagina is voorzien van backlinks maar op alles wat de pagina te bieden heeft. Het kan dus zijn dat een pagina vol met interessante teksten, afbeeldingen en misschien een video staat. In dit geval gaan de pagina waarden omhoog. Net zo belangrijk zijn de links op de pagina, deze kunnen verwijzen naar pagina's binnen de eigen website (innerlinks) en/of links naar een andere website toe (outer links). Hoe beter de links op de pagina zijn in opzichte van uitbreiding in uitleg (overeenkoment content) hoe hoger de 2 letterige waarden, dus hoe belangrijker de pagina is.

Wat al deze eenheden willen zeggen, daar hebben we het maar niet over. Het belangrijkste is om te weten dat de waarden van 0 tot 100 lopen. En hoe hoger het getal, des te interessanter het is om een link ergens te verkrijgen, met uitzondering van de SPAM score, die moet zo laag mogelijk zijn.

Met al deze factoren bij elkaar genomen komt er een term dat heet linkjuice. Dit is waar we het allemaal voor doen. Gemakkelijk uitgelegd: linkjuice is de kracht die vrijkomt door de link naar jouw pagina. Dit wil dan weer zeggen, hoe meer en hoofdzakelijk beter de linkjuice naar jouw pagina gaat, hoe hoger de ranking..

pak zoveel linkjuice als je kan
Triljoenen links om te vinden

We gaan een sprong maken

Je snapt ondertussen dat er veel aan de hand is met alleen al backlinks, laat staan linkbuilding. De grootste en meest toonaangevende website tools van het gehele internet spenderen dan ook veel energie (en fortuin) om jou van de best mogelijke informatie te voorzien.

Programma's als Ahrefs.com - Semrush.com - MOZ.com (te vinden in onze menubalk) zijn allemaal geperfectioneerd in dit onderwerp en geven gedetailleerd de bevindingen van jouw opdracht.

Elke dag opnieuw scannen deze bedrijven het gehele internet af. Miljoenen websites, Miljarden pagina's en Triljoenen links worden gevonden, onderzocht en opgeslagen tot de volgende dag want dan begint het opnieuw. Het is geen wonder dat hier behoorlijk wat computerkracht voor nodig is. Complete data centers zijn er voor nodig om dit te bewerkstelligen. En dit allemaal voor jouw backlink. Hoezo zijn backlinks niet belangrijk?

We beginnen nu een beetje inzage te krijgen over de grootte, en misschien raak je verbaasd over 'zo iets simpels'. Nou, simpel is het bij langena niet meer en al helemaal niet als we ons gaan verdiepen in schema's en diagrammen die uitbeelden hoe de backlink structuur optimaal doet verlopen. Maar dit gaat te ver door binnen de materie. Immers zijn er niet voor niks specialisten voor het ontwerpen en online brengen van hoogwaardige linkbuilding tactieken. Deze mensen weten precies hoe ze moeten werken met de tools van b.v. Ahrefs. En kijk zelf eens, dit kost ongeveer 100 Euro per maand om gebruik van te maken. Je zou dat zelf kunnen spenderen, als je een gevorderde bent dan raad ik dat ook aan. Maar let op, het blijft niet bij alleen deze uitgaven. Er zijn meerdere programma's nodig die naast elkaar of met elkaar het voor elkaar krijgen. Als we alle factoren bij elkaar plaatsen die we nu gelezen hebben, dan pas kunnen we spreken van linkbuilding.


Een paar statements die van belang zijn

Vanzelf backlinks krijgen op de natuurlijke manier is goed maar kan jaren duren of nooit gebeuren.

Zelf links aanvragen of kopen op startpagina's is geen linkbuilding.

Linkruil is niet effectief en is geen linkbuilding.

SPAM is geen linkbuilding en werkt negatief.

Doe geen gekke dingen, huur een professional.